Aug 31, 2006

Χρειάζονται καθημερινή παρακολούθηση οι διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού;

(Σημείωση: το ποστ αυτό το πρωτο-παρουσίασα στο e-roosters.blogspot.com και ίσως θα ήταν χρήσιμο να το επισκεφθείτε και εκεί ώστε να δείτε και τα διάφορα σχόλια που προκάλεσε...)


Ένας καλός Χρυσοθήρας που σέβεται τον εαυτό του, συνεχώς ερευνά και ψάχνει για θέματα που αφορούν το "κίτρινο μέταλλο".

Βρήκα λοιπόν - και σας μεταφέρω - ένα κοίτασμα ... θέλω να πώ, ένα απόσπασμα από κάτι που πρόσφατα έγραψε ο Richard Russell (από τους ελάχιστους 'guru' της αγοράς που έχουν προβλέψει όλες τις μεγάλες καμπές της Wall Street από το 1955 και εντεύθεν με μεγάλη επιτυχία!) και που πιστεύω ότι εκφράζει απόλυτα τη φιλοσοφία για την αναμενόμενη πορεία του χρυσού στις μέρες μας.


Λέει λοιπόν ο R.R.

"Και τώρα θα σας πω λίγα λόγια για το χρυσό. Έχω βαρεθεί να διαβάζω καθημερινές αμέτρητες αναλύσεις για κάθε παραμικρή κίνηση της τιμής του μετάλλου αυτού.

...'είναι υπεραγορασμένο', 'είναι στα ψηλότερα όλων των εποχών', 'έχει πάρει πιά πολύ δημοσιότητα', 'οι θεσμικοί κάνουν τούτο', 'οι θεσμικοί κάνουν εκείνο'...

Θα σας πω ένα μυστικό. Στη πραγματικότητα δεν δίνω δεκάρα για το τι λένε σε καθημερινή βάση για τον χρυσό οι 'ειδικοί'.

Να λοιπόν πώς το βλέπω εγώ. Όταν κάνω την απογραφή μου βάζω το χρυσό σε ξεχωριστή στήλη - μόνο του. Ούτε κάν μαζί με τα περιουσιακά μου στοιχεία. Απλά θυμάμαι ότι έχω σύνολο τόσες ουγγιές χρυσού και αυτό είν' όλο. Δεν κάθομαι κάθε τόσο να υπολογίζω τόσο επί τόσο άρα τόσα δολλάρια, σύμφωνα με την εκάστοτε τιμή.
Και το κάνω αυτό διότι απλά δεν έχω σκοπό να πουλήσω αυτό το χρυσό. Οπότε δεν με νοιάζει εάν η σποτ τιμή πέσει στα $300 ή ανέβει στα $3000. Θεωρώ το χρυσό ως ένα περιουσιακό στοιχείο που θέλω πάντα να κατέχω ό' τι κι'αν γίνει.

Βλέπετε, είμαι πεπεισμένος ότι το δολλάριο είναι καταδικασμένο. Όπως και κάθε 'fiat' νόμισμα που έχει φτιαχτεί από τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας ήταν καταδικασμένο. Έτσι είναι και το δολλάριο καταδικασμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μέσα στη ίδια τη φύση των πολιτικών που διαχειρίζονται ένα fiat νόμισμα να το "καταξοδέψουν" μέχρι τελικής απαξίας. Στο σύστημα του "χάρτινου" fiat χρήματος δεν υπάρχει όριο πόσο θα ξοδέψουν οι πολιτικοί. Εξ' άλλου μόνο ξοδεύοντας μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικοί στους εκλογείς τους αυτά που ζητούν. Μόνο ξοδεύοντας μπορούν (οι πολιτικοί) να επανεκλεγούν.

Συνεπώς ο εκμηδενισμός της αξίας του δολλαρίου δεν εξετάζεται εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει. Όταν ο Άλαν Γκρήνσπαν ανέλαβε τη FED το δολλάριο έδειχνε να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονταν μεταταξύ των μεγαλυτέρων πιστωτών παγκοσμίως. Μέσα στα 18 χρόνια της "βασιλείας" Γκρήνσπαν το δολλάριο έχασε περί το 50% της αγοραστικής του αξίας. Σήμερα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο. Με τέτοια δεδομένα, περιμένω την αγοραστική δύναμη του δολλαρίου να μειωθεί ακόμα πιό γρήγορα απ' ότι την εποχή Γκρήνσπαν.

Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους λόγους που δεν ασχολούμαι με την ανάλυση της τιμής του χρυσού σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή και μηνιαία βάση. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει η βραχυχρόνια, ή ακόμα και η μεσοπρόθεσμη τάση του χρυσού. Γνωρίζω ότι στο τέλος ο χρυσός θα έχει πραγματική αγοραστική δύναμη τη στιγμή που το δολλάριο θα είναι ένα άχρηστο χαρτάκι.

Είμαι 82 ετών. Έχω δεί με τα μάτια μου τι έχει συμβεί στη αγοραστική αξία του δολλαρίου στη διάρκεια της ζωής μου. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά ούτε και οι πολιτικοί πρόκειται ν'αλλάξουν. Άρα όσον αφορά το χρυσό ένα μόνο με νοιάζει - πόσες ουγγιές έχω και εάν πρόκειται να πάρω κι'άλλες σήμερα ή θα περιμένω ακόμα λίγο πριν αγοράσω...

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια ότι δεν χρειάζεται να γράφω πιά τίποτα σχετικά με το χρυσό. Είμαι σύμβουλος επενδύσεων και οι πελάτες μου ζητούν να μάθουν για το χρυσό σήμερα και αύριο και την επόμενη εβδομάδα.
Πολύ καλά λοιπόν, η συμβουλή μου είναι να διαβάσετε όλα όσα σας γράφω για το χρυσό - αλλά από επενδυτική άποψη η συμβουλή μου είναι να συσσωρεύσετε όσο περισσότερο μπορείτε το μέταλλο και να μην ασχλείστε με τη καθημερινή του κίνηση. Η ασχολία με τη καθημερινή τάση της τιμής του χρυσού είναι μόνο για "σπορ" αλλά η μακροχρόνια σημασία του χρυσού είναι θέμα επιβίωσης.


Πού όμως θα φτάσει η τιμή του χρυσού; ... Ξεχάστε το.

Καλύτερα να ερωτήσετε, "Ποιά θα είναι η μελλοντική αγοραστική αξία του δολλαρίου;" Σε αυτό το ερώτημα μπορώ να απαντήσω.


Η μελλοντική αγοραστική αξία του δολλαρίου είναι μηδέν, zero, nada, niente, zip...."


(Σ.τ.Μ: ....caveat emptor)


Labels: , ,

Aug 30, 2006

Τι είδε ο Bernanke;

Στις 8 Αυγούστου ο (νέος) αρχηγός της FED κ. Βενιαμίν Μπερνάνκε έβαλε ένα (προσωρινό;) στοπ στο σερί των διμηνιαίων αυξήσεων που οδήγησαν το βασικό επιτόκιο από το 1% στο 5,25%.
Η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτών των αυξήσεων είχε αρχίσει να "δαγκώνει" την χρηματαγορά, αλλά ο λόγος που πονοκεφαλιάζει τον κ. Μπερνάνκε είναι άλλος...

Σας τον δείχνω σε ελληνική μπλογκοσφαιρική πρωτιά:

κλικ για μεγέθυνση

Το γράφημα που βλέπετε είναι ο δείκτης εμπορευμάτων (ή άλλως CRB index) και απεικονίζει άν θέλετε τον πληθωρισμό κόστους. Τους τελευταίους μήνες δείχνει να έχει εξαντληθεί λίγο και να κινδυνεύει με πτώση (διάβαζε ύφεση!) και ο κ. Μπερνάνκε δεν το θέλει καθόλου μα καθόλου αυτό (για λόγους που έχω αναλύσει σε προηγούμενα ποστ: INFLATE OR DIE,...θυμόσαστε;)

Προφανώς στην προσπάθειά του να οδηγήσει την πρόσφατη οικονομική άνοδο (που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην επαναχρηματοδότηση των ακινήτων) σε μία "ομαλή προσγείωση" το παράκανε λιγάκι!

Θα τα καταφέρει άραγε;...

Labels:

Aug 27, 2006

Η μόχλευση στις μετοχές Πολυτίμων Μετάλλων σε σχέση με τα ίδια τα μέταλλα

Σε προηγούμενο ποστ είχα αναφέρει την έννοια της μόχλευσης (leverage) στις μετοχές Π.Μ. και συγκεκριμένα ότι ισχύει (κατά προσέγγιση) η σχέση 1:3 και ότι τούτο μπορεί να μας βοηθήσει να επωφεληθούμε ιδιαίτερα κατά το τρέχον Bull Market των πολυτίμων μετάλλων.
Θά ήταν βέβαια παράλειψη να μην αναφέρω ότι ο αυτός λόγος μόχλευσης ισχύει και κατά την άνοδο των τιμών αλλά και ..κατά την κάθοδο!

Για τούτο άς ειπωθεί εδώ η προειδοποίηση ότι όσα γράφονται στο blog αυτό δεν αποτελούν πρόταση ή προτροπή για αγορά (ή πωληση) μετοχών ή άλλων επενδυτικών εργαλείων και ότι ο γράφων ουδεμία ευθύνη φέρει για τυχόν ζημίες που ήθελαν προκύψουν από παρόμοιες κινήσεις. Όσα γράφονται εδώ έχουν κυρίως επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαραστήρα.

Και ύστερα απ'αυτό το απαραίτητο caveat άς δούμε πιό χειροπιαστά το θέμα μας εξετάζοντας πώς συμπεριφέρθηκαν οι τιμές ορισμένων μετοχών κατά τις δύο προηγούμενες ανοδικές κινήσεις της αγοράς, δηλαδή την περίοδο 1975-1980 και την περίοδο του πρώτου ανοδικού σκέλους του πρόσφατου Bull Market χρυσού που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2000 και θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμη (σε προσεχές ποστ θα ασχοληθούμε με τον ιδιαίτερο τρόπο εκδίπλωσης των φάσεων ενός τέτοιου Bull Market).

Απόδοση επένδυσης $1000 σε μετοχές Π.Μ. (1975-1980)

κλικ για μεγέθυνση

Οι αριθμοί και τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν επεξηγήσεων. Το μόνο που θα προσθέσω εδώ είναι ότι οι αναφερόμενες παραπάνω εταιρίες εννοείται πως δεν υπάρχουν πλέον με τα ονόματα αυτά.

Τώρα ας δούμε και τις τιμές μερικών εταιριών που έκαναναν το ντεμπούτο τους στο πρώτο "τίναγμα" (λέγεται και 'κρυφό' διότι τότε τοποθετείται το λεγόμενο 'έξυπνο χρήμα') 2003-2004 της ανόδου που άρχισε από το 2000.

Απόδοση επένδυσης $1000 σε μετοχές Π.Μ. (2003-2004)

κλικ για   μεγέθυνση

Κλείνοντας για σήμερα θάθελα να προσθέσω ότι σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δεικτών του χρυσού (τιμή σποτ σε US$) αλλά και των μετοχών εταιρίων εξόρυξης Π.Μ. (δείκτες XAU και HUI) διανύομε την αρχή της Β' περιόδου της αγοράς. Είναι η περίοδος συσσώρευσης και προβληματισμού όπου αρχίζει να γίνεται αντιληπτή η όλη υπόθεση από τους "ειδικούς" της αγοράς και αρχίζουν να τοποθετούνται ορισμένοι (όχι πολύ μεγάλοι) θεσμικοί επενδυτές . Το ευρύ κοινό ακόμα 'καθεύδει' και δεν συμμετέχει.

Τέλος, θέλω να σας υπενθιμίσω το διάγραμμα της εξέλιξης της τιμής spot σε US$ του χρυσού από το 2000 έως σήμερα για εμπέδωση...

Spot τιμές χρυσού 2000-2006 (σε US$/ουγγιά)

κλικ για μεγέθυνση


Θα επανέλθω...

Labels: ,

Aug 23, 2006

Συνέντευξη Peter Grandich στο ROB-TV

Ένας από τους μεγάλους guru του επενδυτικού στερεώματος, ο Peter Grandich μιλάει στον Jim O'Conell ειδικό συντάκτη του καναδέζικου Report on Business TV, για την ευκαιρία επένδυσης που παρουσιάζεται στο Bull Market του χρυσού αλλά και για μερικές επιλεγμένες μετοχές...


























Labels: ,

Aug 22, 2006

What's the future of the purchasing power of the dollar?...

"What's the future of the purchasing power of the dollar? That's a question I can answer. The future purchasing power of the dollar is zero, nada, niente, zip.

Under the current system with a central bank creating and controlling our money, you are guaranteed to lose purchasing power two different ways -- via taxes and via inflation. The central bank system is the greatest scam ever perpetrated on an ignorant public. The eternal enemy of every central bank is -- gold.

...τάδε έφη Richard Russell σε χθεσινό του μήνυμα.

Δεν χρειάζεται δα και πολλή οικονομολογική εμβάθυνση για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές.
Αυτό όμως που δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και (κυριολεκτικά) εκμεταλλεύσιμο είναι το γεγονός ότι όταν οι τιμές ενός πολυτίμου μετάλλου κινούνται προς μια κατεύθυνση -π.χ. ανοδικά- κατά ένα ποσοστό x% τότε οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών συνήθως θα κινηθούν αντίστοιχα κατά ποσοστό 3x%. Αυτό αποκαλείται μόχλευση (leverage).

Ποιά η πρακτική του σημασία;

Σε περιόδους μακροχρόνιας κυκλικής ανόδου (Bull Market) στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων -οι οποίες έχουν διαρκεια συνήθως 5 με 10 χρόνια- μπορεί κανείς να τοποθετηθεί σε μερικές αξιόπιστες καλές μετοχές μεταλλευτικών εταιριών (mining shares) και να επωφεληθεί τρείς φορές περισσότερο από την άνοδο της τιμής του αντίστοιχου μετάλλου.

Η εξήγηση είναι απλή. Μία εταιρία εξόρυξης και παραγωγής π.χ. χρυσού, έχει ένα συγκεκριμένο κόστος παραγωγής. Έστω $350 ανά ουγγιά χρυσού. Τούτο σημαίνει ότι όταν η τιμή του χρυσού είναι κάτω από τα $350/oz τότε η εταιρία είτε σταματά την παραγωγή είτε παράγει (για να μην κλείσει) με ζημία -για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν όμως ο χρυσός (και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα) είναι σε μακρόχρονη αυξητική ζήτηση ("Bull Market") τότε κάθε δολλάριο επί πλέον στην πάνω από τα $350/oz τιμή του μετάλλου είναι καθαρό κέρδος για την εταιρία.
Στη περίπτωση λοιπόν αυτή, μία άνοδος της τιμής του χρυσού από τα $380 στα $494 ανά ουγγιά αντιπροσωπεύει αύξηση 30% περίπου στην αγορά του μετάλλου.
Γιά την εταιρία όμως σημαίναι άυξηση κερδών από τα $30/oz στα $114/oz, δηλαδή αύξηση κερδών κατά κοντά 300%!

Αυτό λέγεται μόχλευση.


Και αυτός είναι και ο λόγος που ένα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο πρέπει να περιέχει -πέραν ενός βασικού ποσοστού (core position) σε φυσικό μέταλλο (χρυσό, άργυρο, πλατίνα, παλλάδιο κλπ)- ένα καλό μερίδιο σε mining shares.


....αλλά θα επανέλθω.

Labels: , ,

Aug 20, 2006

Το $ σε κρίσιμη στήριξη...

Μία πολύ απλή τεχνική θεώρηση του δολλαρίου μας λέει ότι (όπως και στο μεγάλο σχηματισμό H&S που σχηματίστηκε από πέρυσι το καλοκαίρι και διέσπασε στήριξη κατά τα τέλη Απριλίου 2006) ο μικρός σχηματισμός H&S -δεξιά στο γράφημα- είναι "ώριμος", και εάν δεν κρατήσει τότε το νόμισμα των ΗΠΑ κινδυνεύει άμεσα να δοκιμάσει τη "τελική στήριξη" των 80,5 μονάδων (πράσινη γραμμή κάτω-κάτω)...
..οψόμεθα.

κλικ για μεγέθυνση

Labels:

Aug 19, 2006

Αυγουστιάτικη πτώση δείκτη κατανάλωσης των ΗΠΑ

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (consumer sentiment index) που υπολογίζεται σε μηνιαία βάση απο το Πανεπιστήμιο του Michigan και απεικονίζει την ψυχολογία -αισιοδοξία/απαισιοδοξία για το μέλλον- του καταναλωτικού κοινού των ΗΠΑ, παρουσίασε αναπάντεχη πτώση από το 84,7 τον Ιούλιο, στις 78,7 μονάδες για τον Αύγουστο!

Ο Peter Kretzmer, οικονομολόγος της Bank of America Securities LLC στη Ν. Υόρκη έκρινε το στοιχείο αυτό σαν "...πολύ σοβαρό προάγγελο ύφεσης."


Σημείωση blogger: "....inflate or die?"


Labels:

Aug 16, 2006

Bill Gross: "...τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων από τη FED;"

Ο Bill Gross βασικό στέλεχος της PIMCO Bonds του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στο κόσμο που ειδικεύεται σε ομόλογα (περίπου $600 δισ. κεφαλαιοποίηση), δήλωσε προ ημερών ότι πιστεύει πως φθάσαμε στο τέλος των αυξήσεων στο διατραπεζικό επιτόκιο από τη FED, και ίσως δούμε σύντομα και ...μειώσεις!
Βλέπει το 10ετές Treasury Bill στα 4,50% έως 4,75% σε μερικούς μήνες.

Σας λέει τίποτα αυτό;

Ο πολύς Richard Russell συντάκτης του Dow Theory Letters, περιγράφει γλαφυρότατα τη δυσχερή θέση της FED σαν: "INFLATE OR DIE!.."

Με άλλα λόγια η FED τρέμει στην ιδέα μιάς ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, διότι ως γνωστό σε υφεσιακό περιβάλλον τά όποια χρέη γίνονται δυσβάστακτα! Και απ'ότι φαίνεται, οι συνεχείς αυξήσεις των 25 BPS κάθε λίγο και λιγάκι στις ΗΠΑ, έφτασαν και ξεπέρασαν τα όρια αντοχής της οικονομίας. Και μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη επαναχρηματοδότηση (refinancing) των ακινήτων ήτοι άντληση πόρων από δάνεια επί των ακινήτων (κυμαινόμενου επιτόκιου ως επί το πλείστον) από τα ήδη επιβαρυμένα (χρεωμένα με πολυετείς δόσεις) νοικοκυριά!

Το αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων γίνεται αντιληπτό στην οικονομία με κάποια χρονική υστέρηση (8 με 12 μήνες) άρα η FED το παράκανε!!
(...τ'ακούτε Monsieur Jean-Claude Trichet και Mister Lucas D. Papademos...;;;)


Σημείωση: Εδώ βρίσκεται η εξήγηση της απόφασης της FED, που παρουσίασα σε προηγούμενο ποστ περί διακοπής δημοσίευσης του Μ3. Του εγκυρότερου και ακριβέστερου στατιστικού δείκτη που αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος του πληθωρισμού.

Η FED επειδή δεν έχει σκοπό να "πεθάνει" (ύφεση) με τα υπέρογκα χρέη της οικονομίας, έχει βάλει φούλ πλώρη να τα πληθωρήσει και να δώσει παράταση ζωής (έως πότε;) σώμα της οικονομίας των ΗΠΑ.
...και δεν θέλει να το ξέρουμε!!



Labels:

Aug 15, 2006

Money...

Όσοι από εσάς διαβάσατε το αρχικό ποστ που αναφέρεται στο άρθρο του Alan Greenspan (Χρυσός και Οικονομική Ελευθερία) θα έχετε σχηματίσει μια ιδέα του τι είναι Χρήμα.
Είναι αυτονόητο ότι χωρίς την (ευρεία) έννοια του χρήματος δεν θα υπήρχε και η έννοια της οικονομίας!
Στο σημείο αυτό λοιπόν ας κάνουμε μια λεπτομερέστερη θεώρηση στα θεμελιακά στοιχεία του χρήματος.
Για να λειτουργήσει σαν Χρήμα ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα ή αγαθό πρέπει να έχει τρείς βασικές ιδιότητες/χαρακτηριστικά, ήτοι:

1. Να αποτελεί ανταλλακτικό/συναλλακτικό μέσο, ήτοι να:
  • έχει ρευστότητα και ευκολία συναλλαγής (fungibility) και μικρή διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης (spread).
  • είναι εύκολο στη μεταφορά (λ.χ. τα πολύτιμα μέταλλα προτιμώνται από το χαλκό ή το σίδηρο λόγω -συν τοις άλλοις- της υψηλής σχέσης αξίας/βάρους)

2. Να αποτελεί λογιστική μονάδα, ήτοι να:
  • είναι επιδεκτικό διαίρεσης και υποδιαίρεσης χωρίς απώλεια αξίας
  • είναι η κάθε μονάδα απόλυτα ισοδύναμη και ανταλλάξιμη με οποιαδήποτε άλλη

3. Να αποτελεί μέσον διατήρησης και διαφύλαξης αξίας, ήτοι να:
  • έχει μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς απώλεια αξίας
  • έχει σταθερή εσωτερική αξία (intrinsic value) διαχρονικά
  • μην επιδέχεται πλαστοποίηση/παραχάραξη και η γνησιότητά του να είναι άμεσα αναγωρίσιμη

Για τους παραπάνω λόγους έχουν επανειλημμένα υιοθετηθεί σαν χρήμα, εδώ και πολλές χιλιετίες, στις περισσότερες κοινωνίες ο χρυσός και ο άργυρος. Από τα μέσα του 20ου αιώνα όμως, έχει παραμερισθεί ο ιστορικός ρόλος των πολυτίμων μετάλλων σαν χρήμα σε όφελος του "fiat money" που σημαίνει (χαρτο)νόμισμα χωρίς ανάλογο απόθεμα χρυσού ή αργύρου.

Με το τρόπο αυτό οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις άσκησαν την γνωστή ελλειματική νομισματική πολιτική. Αλλά ο πανίσχυρος νόμος της αγοράς που όταν έχουμε πληθώρα ενός προϊόντος/αγαθού τότε η τιμή του στην αγορά πέφτει ισχύει το ίδιο και με το χρήμα. Αυτός είναι ο αληθινός (νομισματικός) πληθωρισμός - και όχι η αύξηση της τιμής των αγαθών (που είναι το αποτέλεσμα).

Ο ίδιος ο σημερινός "κυριος FED", o Benjamin Bernanke όταν ρωτήθηκε πριν λίγα χρόνια με ποιά μέσα θα αντιμετωπίσουν την ύφεση στην αμερικανική οικονομία, απάντησε ότι η FED έχει στη διάθεσή της ένα πανίσχυρο εργαλείο που λέγεται "πρέσσα" και μπορεί σε σύντομο χρόνο να τυπώσει και να πλημμυρίσει την οικονομία με εκατομμύρια δολλάρια (όχι ότι δεν το κάνει ήδη εδώ και καιρό!) τα οποία μπορούν να τα ρίχνουν με ελικόπτερα εάν χρειαστεί! (αυτό θα πεί πραγματικά έρπουσα φαλκείδευση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων!)

Και τώρα άς δούμε ένα πίνακα με συγκριτικά χρηματικα μεγέθη που βοηθά να βάλουμε σε προοπτική μερικά νούμερα.

1,000,000,000,000: 1 τρισεκατομμύριο
1,000,000,000: 1 δισεκατομμύριο
1,000,000: 1 εκατομμύριο
$400,000,000,000,000: υπολογιζόμενη συνολικό ύψος παραγώγων παγκοσμίως (20 x U.S. GDP)
$118,000,000,000,000: παγκόσμια αγορά κεφαλαίου (Stocks, Bonds, κλπ) Φεβρ. 2005 McKinsey Global Inst.
$75,000,000,000,000: κρατικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ (συντάξεις, υγεία κλπ)
$49,000,000,000,000: παγκόσμια αγορά ομολόγων, β'εξαμ. 2004 PWL Capital Inc.
$46,000,000,000,000: παγκόσμιο σύνολο χαρτονομίσματος 2004 ( M2 & GDP των E.Ε, ΗΠΑ, Ιαπωνία & Κίνα
$45,153,000,000,000: περιουσιακά των νοικοκυριών ΗΠΑ, 2004. (περιλαμβάνει ακίνητα και επενδύσεις)
$37,000,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση αγορών 2001 (ΟΗΕ)
$21,700,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση NYSE , Δεκ '05 (NYSE)
$21,000,000,000,000: αγορά ομολόγων ΗΠΑ, Σεπτ '03: (IAPF , treas.gov)
$12,605,000,000,000: ΑΕΠ ΗΠΑ, 2005 (3Q) http://www.bea.doc.gov/bea/dn/home/gdp.htm
$10,261,000,000,000: M3 (τράπεζες ΗΠΑ) Ιαν.'06 http://tinyurl.com/vra0
$8,249,000,000,000: χρέος ΗΠΑ, 2-23-2006 (Bureau of Public Debt)
$4,000,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση μετοχών Τόκιο, Δεκ '05
$3,600,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση Nasdaq, Δεκ. '05 http://nyse.com
$3,000,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση μετοχών Λονδίνου, Δεκ.'05 http://nyse.com
$2,622,000,000,000: αξία συνολικού χρυσού που έχει έως σήμερα παραχθεί παγκόσμια (150.000 τόν. (4.6 δισ oz.) @ $570/oz. http://tinyurl.com/vrcc
$2,500,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση μετοχών Euronext, Δεκ '05
$2,400,000,000,000: προϋπολογισμός ΗΠΑ 2005
$1,200,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίηση μετοχών Deutsche Boerse, Δεκ '05
$754,000,000,000: σύνολο κυκλοφορούντος νομίσματος ΗΠΑ, Μαρτ.2005 (FMS)
$753,000,000,000: έλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ΗΠΑ 2005, (Bureau of Economic Analysis)
$596,000,000,000: αύξηση χρέους γιά το οικον. έτος '03-'04 (Bureau of Public Debt)
$400,000,000,000: αξία συνολικού αργύρου που έχει έως σήμερα παραχθεί παγκόσμια 40 δισ. oz. @ $10/oz. http://snipurl.com/93j1
$376,000,000,000: κεφαλαιοποίηση Exxon Mobil (μεγαλύτερη αμερικανική εταιρ.) (8-05) (Yahoo)
$286,000,000,000: χρέος της General Motors -μεγαλύτερη αυτοκινητοβχανία ΗΠΑ. (Yahoo)
$149,000,000,000: αξία χρυσού ΗΠΑ: 261 εκατ. oz., @ $570/oz. (FMS)
$110,000,000,000: παγκόσμια κεφαλαιοποίση όλων των χρυσορυχείων (Σεπτ. 2005, Denver Gold Conference)
$26,000,000,000: κεφαλαιοποίηση της Newmont, Ιούλ '05 (μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού παγκοσμίως)
$8,226,000,000: συνολική κεφαλαιοποίηση πρωτογενών παραγωγών αργύρου
$7,000,000,000: ετήσιος τζίρος στα καζίνο του Las Vegas.
$3,500,000,000: 350 εκατ.oz. αργύρου σε "ταυτοποιήσιμες" ράβδους, (GFMS @ $10/oz.)
$1,300,000,000: 130 εκατ. oz. αργύρου άντλησε η Barclays Silver ETF
$720,000,000: 72 εκατ. oz. αργύρου σε απόθεμα στη NYMEX (1-05-05) @ $10/oz.
$266,000,000: 40 εκατ.oz. αργύρου για επένδυση το 2004 @$6.66/oz.
$75,000,000: όριο 7.5 εκατ. oz. αργύρου @ $10/oz. (δηλ. όριο 1500 συμβόλαια/επενδυτή) στο NYMEX
$7,500,000: όριο 0.75 εκατ. oz. of silver @ $10/oz. (πάνω από 150 συμβόλαια δεν τηρείται ανωνυμία) στο NYMEX
$5,000: όριο ανάληψης τραπέζης χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση
$300: όριο ανάληψης σε ΑΤΜ
$10: αξία της κατά κεφαλή κατοχής αργύρου στις ΗΠΑ.


Με τέτοια συγκριτικά μεγέθη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς Einstein για να καταλάβει μέχρι πού θα εκτοξευθούν (όπως είπε και ο John Embry της 'Sprott Asset Management': "..it's not just going through the roof, it's going to the moon!") οι τιμές αργύρου και χρυσού όταν η πλημμυρίδα των δολλαρίων και ευρώ αναζητήσει "καταφύγιο" από τον αληθινό πληθωρισμό...

Labels: , , , ,

Aug 14, 2006

FED, I'll be watching YOU...!!



...enjoy!

Aug 11, 2006

Ο Doug Casey τα λέει "έξω απ' τα δόντια"! (μία αποκαλυπτική 20λεπτη συνέντευξη )









Πατήστε το βελάκι κάτω αριστερά για να δείτε το βίντεο.
Ξαναπατήστε το μόλις τελειώσει το σήμα της εκπομπής.










Ο Doug Casey είναι από εκείνη τη "ράτσα" των ειδικών που κατά κανόνα δεν θα δείτε στα συνηθισμένα οικονομικά παράθυρα των "γνωστών καναλιών".
Δηλαδή εκεί όπου κυριαρχούν τα αποκαλούμενα "ομιλούντα κεφάλια" (talking heads) ή με άλλα λόγια, οι γνωστοί mainstream γκουρού του κατεστημένου οικονομικού στερεώματος που μας χαϊδεύουν τα αυτιά και συστηματικά μας καθησυχάζουν αποκοιμίζοντάς μας με τα "παραμύθια" τους (αυτά που "πρέπει" να ακούμε)...
Στη σύντομη αλλά "ζουμερή" συνέντευξη που πρόσφατα έδωσε για τη δικτυακή οικονομική εφημερίδα Howe Street στο Vancouver εκθέτει τις φιλελεύθερες ιδέες του, μιλάει για τις σχέσεις κράτους/πολίτη, για τη κρίση στα σημερινά οικονομικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, για την άνοδο της Κίνας στο παγκόσμιο στερέωμα, τη κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ, την ενεργειακή κρίση και το ουράνιο σαν τη μόνη λύση, το bull market και την επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα, καί πολλά άλλα.

....δείτε το!

Labels: ,

Aug 3, 2006

Διάλειμμα για ....ταινία

Στις 28 Ιουλίου κυκλοφόρησε σε λίγους (και εκλεκτούς) κινηματογράφους των ΗΠΑ η νέα ταινία-ντοκυμαντέρ του Aaron Russo ("The Rose", "Trading Places") με τίτλο "America: from freedom to fascism"...
'America: from freedom to fascism' κλικ για το site της ταινίας
Σημειωτέον ότι στο ντοκυμαντέρ αυτό ερευνάται -ανάμεσα σε πάμπολλες άλλες "νομιμιμοφανείς κρατικές ατασθαλίες"- ο αληθινός ρόλος της FED και το "παιχνίδι" που παίζεται" σε βάρος του αμερικανικού λαού (αλλά και παγκόσμια) με την έκδοση του fiat (χαρτο)νομίσματος (βλέπε προηγούμενα posts). Αυτά αποτελούν θέματα που απασχολούν -και θα απασχολήσουν- τούτο το blog...

Ελπίζοντας ότι θα προβληθεί σύντομα και στη χώρα μας, μην παραλείψετε να δείτε τα δύο μικρά τρέϊλερ και κυρίως τη συνέντευξη του Russo, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ταινίας.

Labels:

Aug 1, 2006

Αλλά ας δούμε την πρόσφατη "μεγάλη εικόνα" στις τιμές του Χρυσού...

...κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα στην προηγούμενη θεωρητική επισκόπηση (περί Μ3) στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι άς έρθουμε στην σημερινή πραγματικότητα -μιάς και είναι και πρωτομηνιά και ο αύγουστος είναι ο παραδοσιακός μήνας για αγορές μετοχών μεταλλείων χρυσού, αργύρου κλπ- και να δούμε προσεκτικά πως διαμορφώνεται η spot τιμή του χρυσού κατά την τελευταία οκταετία.

Σημειωτέον ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο είδαμε να κορυφώνεται και να "σκάει" η φούσκα των χρηματιστηρίων (η πτώση αυτή ακόμα δεν έχει "πιάσει τον πάτο"), η φούσκα των ακινήτων (αυτή τωρα αρχίζει να σκάει στις ΗΠΑ) και πρόσφατα είδαμε και τις τιμές του "μαύρου χρυσού" να "φεύγουν" χωρίς ελπίδα γυρισμού μαζί με τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων (κυρίως λόγω Κίνας, Ινδίες και αναπτυσσόμενες χώρες)

Ιδού λοιπόν πως διαμορφώνεται το "καρδιογράφημα" του χρυσού:

Μηνιαίο γράφημα τιμής σποτ χρυσού (κλικ για μεγέθυνση)

Όπως είναι φανερό, από το 2001 και μετά ο χρυσός (και κοντά του τα άλλα πολύτιμα μέταλλα -Π.Μ.) βρίσκετα σε συνεχή άνοδο (αυτό λέγεται στην γλώσσα των αγορών "Bull Market")!

Τούτο μας λέει ότι η πραγματική αξία των (χαρτο)νομισμάτων -$ΗΠΑ, ευρώ κλπ- βαίνει αντίστροφα, δηλαδή μειούμενη! (αποτέλεσμα της "αλόγιστης" -αλλά σκόπιμης- αύξησης της κυκλοφορίας της ποσότητας του "τυπωμένου" (χαρτο)νομίσματος).

Εάν δούμε το γράφημα τούτο σε συνδυασμό με το Μ3 -στο προηγούμενο post- σαφώς διαφαίνεται ότι η αύξηση του Μ3 που περιγράψαμε έχει κατά πολύ συμβάλλει στο Bull Market χρυσoού.

Δηλαδή η τιμή του χρυσού και των άλλων Π.Μ. δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αναπροσαρμόζεται (προς τα πάνω) ανάλογα με την πραγματική τους εσωτερική αξία σε σχέση με την αύξουσα (χαρτο)νομισματοπλημμύρα.

Νομίζω όμως ότι σας έδωσα αρκετή "τροφή για σκέψη" προς το παρόν.

Καλό Μήνα.

Labels: ,