Aug 27, 2006

Η μόχλευση στις μετοχές Πολυτίμων Μετάλλων σε σχέση με τα ίδια τα μέταλλα

Σε προηγούμενο ποστ είχα αναφέρει την έννοια της μόχλευσης (leverage) στις μετοχές Π.Μ. και συγκεκριμένα ότι ισχύει (κατά προσέγγιση) η σχέση 1:3 και ότι τούτο μπορεί να μας βοηθήσει να επωφεληθούμε ιδιαίτερα κατά το τρέχον Bull Market των πολυτίμων μετάλλων.
Θά ήταν βέβαια παράλειψη να μην αναφέρω ότι ο αυτός λόγος μόχλευσης ισχύει και κατά την άνοδο των τιμών αλλά και ..κατά την κάθοδο!

Για τούτο άς ειπωθεί εδώ η προειδοποίηση ότι όσα γράφονται στο blog αυτό δεν αποτελούν πρόταση ή προτροπή για αγορά (ή πωληση) μετοχών ή άλλων επενδυτικών εργαλείων και ότι ο γράφων ουδεμία ευθύνη φέρει για τυχόν ζημίες που ήθελαν προκύψουν από παρόμοιες κινήσεις. Όσα γράφονται εδώ έχουν κυρίως επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαραστήρα.

Και ύστερα απ'αυτό το απαραίτητο caveat άς δούμε πιό χειροπιαστά το θέμα μας εξετάζοντας πώς συμπεριφέρθηκαν οι τιμές ορισμένων μετοχών κατά τις δύο προηγούμενες ανοδικές κινήσεις της αγοράς, δηλαδή την περίοδο 1975-1980 και την περίοδο του πρώτου ανοδικού σκέλους του πρόσφατου Bull Market χρυσού που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2000 και θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμη (σε προσεχές ποστ θα ασχοληθούμε με τον ιδιαίτερο τρόπο εκδίπλωσης των φάσεων ενός τέτοιου Bull Market).

Απόδοση επένδυσης $1000 σε μετοχές Π.Μ. (1975-1980)

κλικ για μεγέθυνση

Οι αριθμοί και τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν επεξηγήσεων. Το μόνο που θα προσθέσω εδώ είναι ότι οι αναφερόμενες παραπάνω εταιρίες εννοείται πως δεν υπάρχουν πλέον με τα ονόματα αυτά.

Τώρα ας δούμε και τις τιμές μερικών εταιριών που έκαναναν το ντεμπούτο τους στο πρώτο "τίναγμα" (λέγεται και 'κρυφό' διότι τότε τοποθετείται το λεγόμενο 'έξυπνο χρήμα') 2003-2004 της ανόδου που άρχισε από το 2000.

Απόδοση επένδυσης $1000 σε μετοχές Π.Μ. (2003-2004)

κλικ για   μεγέθυνση

Κλείνοντας για σήμερα θάθελα να προσθέσω ότι σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δεικτών του χρυσού (τιμή σποτ σε US$) αλλά και των μετοχών εταιρίων εξόρυξης Π.Μ. (δείκτες XAU και HUI) διανύομε την αρχή της Β' περιόδου της αγοράς. Είναι η περίοδος συσσώρευσης και προβληματισμού όπου αρχίζει να γίνεται αντιληπτή η όλη υπόθεση από τους "ειδικούς" της αγοράς και αρχίζουν να τοποθετούνται ορισμένοι (όχι πολύ μεγάλοι) θεσμικοί επενδυτές . Το ευρύ κοινό ακόμα 'καθεύδει' και δεν συμμετέχει.

Τέλος, θέλω να σας υπενθιμίσω το διάγραμμα της εξέλιξης της τιμής spot σε US$ του χρυσού από το 2000 έως σήμερα για εμπέδωση...

Spot τιμές χρυσού 2000-2006 (σε US$/ουγγιά)

κλικ για μεγέθυνση


Θα επανέλθω...

Labels: ,

0 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Post a Comment

<< Home