Aug 16, 2006

Bill Gross: "...τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων από τη FED;"

Ο Bill Gross βασικό στέλεχος της PIMCO Bonds του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στο κόσμο που ειδικεύεται σε ομόλογα (περίπου $600 δισ. κεφαλαιοποίηση), δήλωσε προ ημερών ότι πιστεύει πως φθάσαμε στο τέλος των αυξήσεων στο διατραπεζικό επιτόκιο από τη FED, και ίσως δούμε σύντομα και ...μειώσεις!
Βλέπει το 10ετές Treasury Bill στα 4,50% έως 4,75% σε μερικούς μήνες.

Σας λέει τίποτα αυτό;

Ο πολύς Richard Russell συντάκτης του Dow Theory Letters, περιγράφει γλαφυρότατα τη δυσχερή θέση της FED σαν: "INFLATE OR DIE!.."

Με άλλα λόγια η FED τρέμει στην ιδέα μιάς ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, διότι ως γνωστό σε υφεσιακό περιβάλλον τά όποια χρέη γίνονται δυσβάστακτα! Και απ'ότι φαίνεται, οι συνεχείς αυξήσεις των 25 BPS κάθε λίγο και λιγάκι στις ΗΠΑ, έφτασαν και ξεπέρασαν τα όρια αντοχής της οικονομίας. Και μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη επαναχρηματοδότηση (refinancing) των ακινήτων ήτοι άντληση πόρων από δάνεια επί των ακινήτων (κυμαινόμενου επιτόκιου ως επί το πλείστον) από τα ήδη επιβαρυμένα (χρεωμένα με πολυετείς δόσεις) νοικοκυριά!

Το αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων γίνεται αντιληπτό στην οικονομία με κάποια χρονική υστέρηση (8 με 12 μήνες) άρα η FED το παράκανε!!
(...τ'ακούτε Monsieur Jean-Claude Trichet και Mister Lucas D. Papademos...;;;)


Σημείωση: Εδώ βρίσκεται η εξήγηση της απόφασης της FED, που παρουσίασα σε προηγούμενο ποστ περί διακοπής δημοσίευσης του Μ3. Του εγκυρότερου και ακριβέστερου στατιστικού δείκτη που αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος του πληθωρισμού.

Η FED επειδή δεν έχει σκοπό να "πεθάνει" (ύφεση) με τα υπέρογκα χρέη της οικονομίας, έχει βάλει φούλ πλώρη να τα πληθωρήσει και να δώσει παράταση ζωής (έως πότε;) σώμα της οικονομίας των ΗΠΑ.
...και δεν θέλει να το ξέρουμε!!



Labels:

0 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Post a Comment

<< Home