Jul 10, 2006

Χρυσός και Οικονομική Ελευθερία...

da goldigger
ο Χρυσοθήρας γράφει...



Η Επερχόμενη Χρηματο-οικονομική λαίλαπα...
(και πως να προφυλαχθούμε)

Κατ' αρχάς θέλω να σας δείξω ένα ελάχιστα γνωστό κείμενο του "Sir" Alan Greenspan, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο "Καπιταλισμός - το άγνωστο ιδεώδες" της αείμνηστης Ayn Rand το 1967, δηλαδή την εποχή που ο Alan ήταν ακόμα ένας "ντεμπυτάντ" στο χώρο της οικονομικής σκέψης και πολύ πρίν αναλάβει καθήκοντα "Αρχι-αλχημιστού" σαν αρχηγός της FED.
Πολύ πριν, δηλαδή, απορροφηθεί από τον Λεβιάθαν του Χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. Το κείμενο τιτλοφορείται "Χρυσός και Οικονομική Ελευθερία".
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όταν ο Ron Paul
(από τα λίγα "σκεπτόμενα" μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσσου) ερώτησε τον Sir Αlan εάν μετά από όλα αυτά τα χρόνια είχε τίποτα να αλλάξει στο αρχικό κείμενο της μελέτης αυτής, εκείνος απάνησε: "...ούτε ένα κόμμα"!

Διαβάστε το με προσοχή και μετά τα ξαναλέμε....





Πηγή: "Capitalism, the Unknown Ideal" by Ayn Rand, 1967

Η εργασία που ακολουθεί είναι μια κατά το δυνατόν πιστή μετάφραση άρθρου του ΑΛΑΝ ΓΚΡΗΝΣΠΑΝ που μαζί με άλλες εργασίες του, περιέχονται στο βιβλίο "ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ" της ΑΪΑΝ ΡΑΝΤ - έκδοση 1967


(Ευχαριστώ τον C.I.G.A. Πάνο για την ευγενική του προσφορά)

Sir Greenie

Χρυσός και Οικονομική Ελευθερία

Του ΑΛΑΝ ΓΚΡΗΝΣΠΑΝ


Μία σχεδόν υστερική αντιπαλότητα προς τον "κανόνα χρυσού" είναι η μπαντιέρα που ενώνει τους απανταχού κρατιστές* όλων των αποχρώσεων. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται, ίσως πιό καθαρά και ξάστερα από πολλούς άλλους συνεπείς υποστηρικτές της ελεύθερης κοινωνίας, ότι ο χρυσός και η οικονομική ελευθερία είναι αδιαχώριστα, ότι ο κανόνας χρυσού είναι ένα εργαλείο της ελεύθερης κοινωνίας και ότι έκαστο επιβάλει και προϋποθέτει την ύπαρξη του άλλου.

Για να καταλάβουμε την αιτία της αντίθεσής τους, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε κατ' αρχάς τον συγκεκριμένο ρόλο του χρυσού σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Το χρήμα είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των οικονομικών συναλλαγών. Είναι το αγαθό που εξυπηρετεί σαν μέσον συναλλαγών, είναι παγκοσμίως αποδεκτό, από όλους τους συμμετέχοντες σε μια συναλλακτική οικονομία, σαν πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέτρο αξίας στην αγορά και σαν αποθήκευση αξίας π.χ. σαν μέσον αποταμίευσης.

Η ύπαρξη τέτοιου είδους είναι προϋπόθεση για μια οικονομία κατανομής εργασίας. Εάν οι άνθρωποι δεν είχαν ένα είδος αντικειμενικής αξίας που να ήταν γενικά αποδεκτό σαν χρήμα, θα έπρεπε να καταφύγουν σε πρωτόγονες ανταλλαγές προϊόντων ή θα ήταν αναγκασμένοι να ζήσουν σε αυτάρκη αγροκτήματα και να στερηθούν των ανεκτίμητων πλεονεκτημάτων της εξειδίκευσης. Εάν οι άνθρωποι δεν είχαν τρόπο αποθήκευσης αξίας, δηλαδή αποταμίευσης, θα ήταν αδύνατον να προβούν σε συναλλαγές ή μακροχρόνιο προγραμματισμό.

Η απόφαση για το ποιό ακριβώς μέσον συναλλαγών θα είναι αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες σε μια οικονομία δεν είναι αυθαίρετη. Πρώτα απ' όλα το μέσον συναλλαγών πρέπει να είναι ανθεκτικό στο χρόνο. Σε μια πρωτόγονη κοινωνία περιορισμένου πλούτου, το σιτάρι θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά ανθεκτικό για χρήση σαν μέσο συναλλαγών, εφόσον όλες οι δοσοληψίες θα συνέβαιναν μόνον κατά την διάρκεια και αμέσως μετά τον θερισμό, και δεν θα περίσσευε κάποια ποσότητα άξια λόγου για μακροχρόνια αποθήκευση. Αλλά όπου το ζήτημα "αποθήκευση-αξίας" γίνεται σημαντικό, όπως είναι στις πλούσιες, περισσότερο πολιτισμένες κοινωνίες, το μέσον συναλλαγών πρέπει να είναι ένα ανθεκτικό αγαθό, συνήθως κάποιο μέταλλο.
Ένα μέταλλο γενικώς επιλέγεται επειδή είναι ομοιογενές και διαιρετό: κάθε μονάδα είναι ολόϊδια με οποιαδήποτε άλλη και μπορεί να συγχωνευτεί ή να μορφοποιηθεί σε οποιαδήποτε ποσότητα. Τα πολύτιμα κοσμήματα π.χ. δεν είναι ούτε ομοιογενή ούτε διαιρετά.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι, το αγαθό που θα επιλεγεί σαν μέσον συναλλαγών πρέπει να είναι πολυτελές. Η ανθρώπινη επιθυμία για πολυτέλειες είναι απεριόριστη και ως εκ τούτου τα πολυτελή αγαθά είναι πάντα σε ζήτηση και θα είναι πάντα αποδεκτά. Το σιτάρι είναι μια πολυτέλεια σε υποσιτιζόμενες κοινωνίες, αλλά όχι σε ευημερούσες κοινωνίες. Τα τσιγάρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα εξυπηρετούσαν σαν χρήμα, αλλά αυτή ήταν η χρήση τους στην μεταπολεμική Ευρώπη όπου εθεωρούντο μια πολυτέλεια. Ο όρος πολυτελές αγαθό υποδηλώνει σπανιότητα και υψηλή αξία ανά μονάδα. Έχοντας υψηλή τιμή ανά μονάδα, ένα τέτοιο αγαθό μεταφέρεται εύκολα, για παράδειγμα μια ουγγιά χρυσού (31,1 γραμμάρια) αξίζει όσο μισός τόνος σιδήρου.

Στα πρώϊμα στάδια μιας αναπτυσσόμενης χρηματικής οικονομίας, διάφορα μέσα συναλλαγών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων θα ικανοποιούσε τις παραπάνω συνθήκες. Ωστόσο ένα από τα εμπορεύματα σταδιακά θα εκτοπίσει όλα τα άλλα, όντας ευρύτερα αποδεκτό.

Οι προτιμήσεις ως προς τι θα συσσωρευτεί σαν "αποθήκη-αξίας" θα κλίνουν προς το πλέον αποδεκτό εμπόρευμα, και αυτή η τάση με την σειρά της , θα κάνει αυτό το εμπόρευμα ακόμα πιο αποδεκτό. Η τάση είναι προοδευτική μέχρι που αυτό το εμπόρευμα γίνεται το μοναδικό μέσο συναλλαγών. Η χρήση ενός μοναδικού μέσου είναι εξαιρετικά πλεονεκτική για τους ίδιους λόγους που μια χρηματική οικονομία είναι ανώτερη από μια ανταλλακτική οικονομία : βοηθάει στην πραγματοποίηση ανταλλαγών σε απείρως μεγαλύτερη κλίμακα.

Το εάν έχει επιλεγεί σαν μοναδικό μέσον ο χρυσός, το ασήμι, τα όστρακα, τα βοοειδή ή ο καπνός, είναι θέμα ελεύθερης βούλησης, που εξαρτάται από τον βαθμό ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης οικονομίας. Στην πράξη, όλα τα ανωτέρω έχουν χρησιμοποιηθεί, σε διάφορες ιστορικές περιόδους, σαν μέσα συναλλαγών. Ακόμη και στον αιώνα που διανύουμε, δύο σημαντικά εμπορεύματα, ο χρυσός και ο άργυρος έχουν χρησιμοποιηθεί σαν διεθνή μέσα συναλλαγών, με τον χρυσό να επικρατεί.

Ο χρυσός, έχοντας καλλιτεχνική και λειτουργική ιδιότητα παράλληλα, και όντας σχετικά σπάνιος, πάντοτε εθεωρείτο αγαθό πολυτελείας. Είναι ανθεκτικός, ομοιογενής, διαιρετός, μεταφέρεται εύκολα, και συνεπώς έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων μέσων συναλλαγών. Από τις αρχές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, είναι στην ουσία το μοναδικό μέσον των παγκόσμιων συναλλαγών.

Εάν όλα τα αγαθά και υπηρεσίες έπρεπε να πληρωθούν σε χρυσό, μεγάλου ύψους πληρωμές θα ήταν δύσκολο να γίνουν, και αυτή η δυσκολία θα έτεινε να περιορίσει την έκταση του κοινωνικού καταμερισμού εργασίας και την εξειδίκευση. Έτσι, μια λογική συνέχεια της δημιουργίας ενός μέσου συναλλαγών, είναι η δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος και εργαλείων πίστης (τραπεζογραμμάτια και καταθέσεις) που λειτουργούν σαν υποκατάστατα του χρυσού αλλά είναι πλήρως μετατρέψιμα σε χρυσό.

Ένα ελεύθερο τραπεζικό σύστημα βασισμένο σε χρυσό είναι ικανό να παρέχει πίστωση και έτσι να δημιουργήσει τραπεζογραμμάτια (νόμισμα) και καταθέσεις, σύμφωνα με τις παραγωγικές απαιτήσεις της οικονομίας. Οι κάτοχοι χρυσού παρακινούνται, μέσω καταβολής τόκου, να καταθέσουν τον χρυσό τους σε μια τράπεζα (έναντι της κατάθεσης έχουν δικαίωμα έκδοσης επιταγών). Εφόσον είναι σπάνια η περίπτωση που όλοι οι καταθέτες θα θελήσουν να κάνουν ανάληψη όλου του χρυσού την ίδια στιγμή, οι τράπεζες μπορούν να διατηρούν σαν αποθεματικό μέρος μόνον των συνολικών καταθέσεων σε χρυσό. Αυτό διευκολύνει τον τραπεζίτη να δανείζει περισσότερα από το ποσόν των καταθέσεων σε χρυσό (που σημαίνει ότι κρατάει απαιτήσεις σε χρυσό παρά χρυσό σαν ασφάλεια των καταθέσεών του). Ωστόσο το ποσόν των δανείων που μπορεί να χορηγήσει δεν είναι αυθαίρετο - πρέπει να το ρυθμίσει σε σχέση με τα αποθεματικά του και την κατάσταση των επενδύσεων του.

Όταν οι τράπεζες δανείζουν χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παραγωγικές και κερδοφόρες επενδύσεις, τα δάνεια αποπληρώνονται γρήγορα και η τραπεζική πίστωση εξακολουθεί να είναι γενικώς διαθέσιμη. Αλλά όταν οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται με τραπεζική πίστωση είναι λιγότερο κερδοφόρες και αργούν την αποπληρωμή, οι τραπεζίτες γρήγορα διαπιστώνουν ότι τα χορηγηθέντα δάνεια είναι υπερβολικά σε σχέση με τα αποθέματά τους σε χρυσό, και αρχίζουν να μειώνουν την χορήγηση νέων δανείων, συνήθως χρεώνοντας υψηλότερα επιτόκια. Αυτό έχει την τάση να περιορίζει την χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων και πιέζει τους έχοντες ήδη δανειστεί να βελτιώσουν πρώτα την κερδοφορία τους προκειμένου να τους δοθούν νέες πιστώσεις για περαιτέρω επέκταση. Έτσι, υπό τον κανόνα χρυσού, ένα ελεύθερο τραπεζικό σύστημα αναδεικνύεται σε προστάτη οικονομικής σταθερότητας και ισόρροπης ανάπτυξης.

Όταν ο χρυσός είναι αποδεκτός σαν μέσον συναλλαγών από τα περισσότερα ή όλα τα έθνη, ένας αδέσμευτος και ελεύθερος διεθνής κανόνας χρυσού προωθεί τον διεθνή καταμερισμό εργασίας και το ευρύτερο διεθνές εμπόριο. Αν και οι μονάδες συναλλαγών (το δολάριο, η Αγγλική λίρα, το φράγκο κ.λ.π.) διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όταν όλες καθορίζονται σε όρους χρυσού οι οικονομίες των διαφόρων χωρών λειτουργούν σαν μία - εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί στο εμπόριο και στην κίνηση κεφαλαίων. Η πίστωση, τα επιτόκια, και οι τιμές τείνουν να ακολουθούν παρόμοια συμπεριφορά σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, εάν οι τράπεζες σε μία χώρα ακολουθήσουν πολύ χαλαρή πιστωτική πολιτική, τα επιτόκια σε αυτήν την χώρα θα τείνουν να πέσουν, προτρέποντας τους καταθέτες να μετακινήσουν τον χρυσό τους σε τράπεζες άλλων χωρών που δίνουν υψηλότερα επιτόκια. Αυτό άμεσα θα προκαλέσει έλλειψη στα αποθεματικά των τραπεζών της χώρας του "εύκολου χρήματος", προκαλώντας αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια και επάνοδο σε υψηλότερα, πιο ανταγωνιστικά επιτόκια ξανά.

Ένα πλήρως ελεύθερο τραπεζικό σύστημα και απόλυτα συνεπές με τον κανόνα χρυσού δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Αλλά πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ (και στον περισσότερο κόσμο) ήταν βασισμένο στον χρυσό, και παρά την κατά καιρούς παρέμβαση των κυβερνήσεων, οι τράπεζες ήταν περισσότερο ελεύθερες παρά ελεγχόμενες. Περιοδικά, σαν αποτέλεσμα της υπερβολικά γρήγορης πιστωτικής επέκτασης, οι τράπεζες δάνειζαν μέχρι το όριο των αποθεμάτων τους σε χρυσό, τα επιτόκια ανέβαιναν πολύ, οι νέες πιστώσεις έπεφταν, και η οικονομία έπεφτε σε έντονη αλλά βραχύβια ύφεση. (Σε σύγκριση με τις υφέσεις του 1920 και 1932, οι προ του πρώτου παγκοσμίου πολέμου πτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας ήταν σίγουρα ηπιότερες.) Τα περιορισμένα αποθέματα σε χρυσό ήταν αυτά που σταματούσαν την ανισόρροπη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, πριν αυτή εξελιχθεί σε πλήρως καταστροφική του τύπου της μετά-τον-πρώτο-παγκόσμιο-πόλεμο περιόδου. Η περίοδοι επαναπροσαρμογής ήταν σύντομες και οι οικονομίες γρήγορα επανακτούσαν ισχυρά θεμέλια για επανέναρξη της ανάπτυξης.

Αλλά αυτή ακριβώς η διαδικασία θεραπείας, λανθασμένα διαγνώστηκε σαν ασθένεια: εάν η έλλειψη τραπεζικών αποθεματικών προκαλούσε πτώση δραστηριότητας - επιχειρηματολόγησαν οι οικονομικοί παρεμβατιστές - γιατί να μην βρεθεί ένας τρόπος εφοδιασμού αυξημένων αποθεματικών στις τράπεζες έτσι που να μην ξαναβρεθούν με έλλειμμα ! Εάν οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα επ' αόριστον - ελέχθη - δεν θα χρειαζόταν ποτέ να έχουμε κάμψη οικονομικής δραστηριότητας. Και έτσι ιδρύθηκε η Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve System) το 1913. Αποτελείτο από δώδεκα περιφερειακές τράπεζες ιδιοκτησίας ιδιωτών τραπεζιτών κατ' όνομα, αλλά στην ουσία τελούσαν υπό την εγγύηση, έλεγχο, και υποστήριξη της κυβέρνησης. Η χορηγούμενη πίστωση από αυτές τις τράπεζες είναι στην πράξη (αν και όχι νόμιμα) υποστηριζόμενη από την δύναμη επιβολής φόρων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τεχνικά, παραμείναμε στον κανόνα χρυσού - οι πολίτες ήταν ακόμα ελεύθεροι να κατέχουν χρυσό, και ο χρυσός εξακολουθούσε να χρησιμεύει σαν αποθεματικό τραπεζών. Αλλά τώρα, παράλληλα με τον χρυσό, η χορηγούμενη πίστωση από την κεντρική τράπεζα (χάρτινα αποθεματικά) μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν νόμιμο νόμισμα πληρωμής των καταθετών.

Όταν η οικονομία στην Αμερική γνώρισε μια ήπια κάμψη το 1927, η Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε μεγαλύτερα χάρτινα αποθεματικά με την ελπίδα να ματαιώσει την πιθανότητα έλλειψης αποθεματικών στις εμπορικές τράπεζες. Πιο καταστροφική ωστόσο, ήταν η απόπειρα της Κεντρικής Τράπεζας να βοηθήσει την Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχανε τον χρυσό της προς όφελος της Αμερικής, επειδή η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ηρνείτο να επιτρέψει άνοδο των επιτοκίων την στιγμή που αυτό επέβαλλαν οι δυνάμεις της αγοράς (ήταν πολιτικά μη αποδεκτό). Το σκεπτικό των εμπλεκομένων αρχών είχε ως εξής : εάν η Κεντρική Τράπεζα τροφοδοτούσε με υπερβάλλοντα χάρτινα αποθεματικά τις Αμερικανικές τράπεζες, τα επιτόκια στην Αμερική θα έπεφταν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας, και αυτό θα λειτουργούσε σαν φρένο στην απώλεια του Βρετανικού χρυσού και συνεπώς μιας πολιτικά επιζήμιας ανόδου των επιτοκίων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής (FED) τα κατάφερε: σταμάτησε την απώλεια χρυσού, αλλά στην πορεία αυτής της προσπάθειας σχεδόν κατέστρεψε τις οικονομίες του κόσμου. Η υπερβολική πίστωση με την οποία η FED τροφοδότησε την οικονομία, διαχύθηκε στο Χρηματιστήριο δημιουργώντας μία φανταστική κερδοσκοπική έκρηξη τιμών. Με καθυστέρηση, οι αξιωματούχοι της FED προσπάθησαν να απορροφήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητα και τελικώς κατάφεραν να σταματήσουν την κερδοσκοπική φούσκα. Αλλά ήταν πολύ αργά: το 1929 οι κερδοσκοπικές ανισορροπίες είχαν γίνει τόσο συντριπτικές ώστε οι ενέργειες της FED προκάλεσαν οξύτατη συρρίκνωση και εν συνεχεία κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Σαν αποτέλεσμα, η Αμερικανική οικονομία κατέρρευσε. Η Μεγάλη Βρετανία τα πήγε ακόμη χειρότερα, και αντί να εξομαλύνει όλες τις συνέπειες της προηγηθείσας ανόητης πολιτικής, εγκατέλειψε τελείως τον κανόνα χρυσού το 1931, ισοπεδώνοντας όποια υπόλοιπα εμπιστοσύνης είχαν απομείνει και προκαλώντας σειρά τραπεζικών καταρρεύσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι οικονομίες όλου του κόσμου βυθίστηκαν στην Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Με λογική παρόμοια αυτής της προηγούμενης γενεάς, οι κρατιστές υποστήριξαν ότι ο κανόνας χρυσού κυρίως ευθύνετο για την πιστωτική κατάρρευση που οδήγησε στην Μεγάλη Ύφεση. Εάν ο κανόνας χρυσού δεν ίσχυε, έλεγαν, η εγκατάλειψη των πληρωμών σε χρυσό από την Μ. Βρετανία το 1931 δεν θα είχε προκαλέσει την κατάρρευση των τραπεζών σε όλο τον κόσμο. (Η ειρωνεία ήταν ότι από το 1913 βρισκόμασταν όχι σε κανόνα χρυσού αλλά σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "μικτός κανόνας χρυσού" - ωστόσο το φταίξιμο αποδόθηκε στον χρυσό.)


Αλλά η αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή κανόνα χρυσού - από ένα αυξανόμενο αριθμό υποστηρικτών του 'κράτους ευημερίας' - στην πραγματικότητα είχε σαν αφετηρία μια πολύ πιό ύπουλη σκέψη: την επίγνωση ότι ο κανόνας χρυσού είναι ασύμβατος με τις χρόνιες ελλειμματικές δαπάνες (το έμβλημα του 'κράτους ευημερίας'). Εάν απογυμνωθεί από την ακατάληπτη ακαδημαϊκή φρασεολογία του, το κράτος ευημερίας δεν είναι παρά ένας μηχανισμός μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις δημεύουν τον πλούτο των παραγωγικών μελών της κοινωνίας προκειμένου να στηρίξουν μια ευρύτατη γκάμα 'σχεδίων ευημερίας'. Ένα μεγάλο μέρος της δήμευσης πραγματοποιείται μέσω φορολογίας. Αλλά οι κρατιστές της ευημερίας γρήγορα κατάλαβαν ότι εάν θέλουν να διατηρήσουν την πολιτική τους δύναμη, η φορολογία έπρεπε να είναι περιορισμένη και θα έπρεπε να καταφύγουν σε προγράμματα μαζικών δαπανών μέσω ελλειμμάτων, θα έπρεπε δηλαδή να δανειστούν χρήματα εκδίδοντας κρατικά ομόλογα, για να χρηματοδοτήσουν μεγάλης κλίμακας δαπάνες ευημερίας.

Σύμφωνα με τον κανόνα χρυσού, το ποσόν της πίστωσης που μία οικονομία μπορεί να αντέξει προσδιορίζεται από τα απτά περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας αυτής, εφόσον κάθε εργαλείο πίστης είναι σε τελευταία ανάλυση μια απαίτηση έναντι απτών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα δεν καλύπτονται με απτό πλούτο, παρά μόνον με την υπόσχεση του κράτους να πληρώσει από μελλοντικά φορολογικά έσοδα, και ως εκ τούτου διατίθενται με δυσκολία στις αγορές. Ένας μεγάλος όγκος νέων κρατικών ομολόγων μπορούν να διατεθούν στο κοινό μόνον με σταδιακά αυξανόμενα επιτόκια. Έτσι, οι κρατικές ελλειμματικές δαπάνες περιορίζονται δραστικά κάτω από τον κανόνα χρυσού.


Η εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού κατέστησε δυνατόν για τους κρατιστές ευημερίας να χρησιμοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα σαν όχημα ατελείωτης πιστωτικής επέκτασης. Δημιούργησαν χάρτινα αποθεματικά υπό την μορφή κρατικών ομολόγων τα οποία -μέσω ενός πολύπλοκου τρόπου- οι τράπεζες δέχονται εις αντικατάσταση απτών περιουσιακών στοιχείων και τα μεταχειρίζονται σαν να ήταν πραγματικές καταθέσεις, δηλαδή το αντίστοιχο αυτού που παλαιότερα ήταν κατάθεση χρυσού. Ο κάτοχος κρατικού ομολόγου ή τραπεζικής κατάθεσης που δημιουργήθηκε από χάρτινα αποθεματικά πιστεύει ότι έχει βάσιμη απαίτηση πάνω σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Αλλά γεγονός είναι ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες εκκρεμείς απαιτήσεις απ' ότι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης δεν μπορεί να παραβιαστεί. Καθώς η προσφορά χρήματος (απαιτήσεων) αυξάνεται σε σχέση με την προσφορά απτών περιουσιακών στοιχείων στην οικονομία, οι τιμές πρέπει τελικά να ανέβουν. Έτσι τα κέρδη που αποταμιεύτηκαν από τα παραγωγικά μέλη της κοινωνίας χάνουν αξία σε σχέση με τα προϊόντα. Όταν τα λογιστικά βιβλία της οικονομίας τελικά ισοσκελισθούν, βρίσκεται ότι η απώλεια αξίας αντιπροσωπεύει τα αγαθά που η κυβέρνηση αγόρασε για παροχή ευημερίας ή άλλους σκοπούς με χρηματικά έσοδα από κρατικά ομόλογα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω τραπεζικής πιστωτικής επέκτασης.

Όταν απουσιάζει ο κανόνας χρυσού, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι αποταμιεύσεις από δήμευση μέσω πληθωρισμού. Δεν υπάρχει ασφαλής αποθήκευση αξίας. Εάν υπήρχε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κηρύξει παράνομη την κατοχή της, όπως έκανε στην περίπτωση του χρυσού**. Εάν όλοι αποφάσιζαν, για παράδειγμα, να μετατρέψουν όλες τις τραπεζικές καταθέσεις σε ασήμι ή χαλκό ή οποιοδήποτε άλλο αγαθό, και ως εκ τούτου απέφευγαν να δεχτούν επιταγές σαν πληρωμή των προϊόντων, οι τραπεζικές καταθέσεις θα έχαναν την αγοραστική τους δύναμη και η κρατικά-δημιουργημένη τραπεζική πίστη θα ήταν άχρηστη σαν απαίτηση επί αγαθών. Η οικονομική πολιτική του κράτους ευημερίας έχει σαν απαίτηση να μην υπάρχει τρόπος για τους κατόχους πλούτου να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Αυτό είναι το άθλιο μυστικό για τις ύβρεις κατά του χρυσού από τους κρατιστές της ευημερίας. Οι ελλειμματικές δαπάνες είναι απλούστατα ένας μηχανισμός για την κρυφή δήμευση του πλούτου. Ο χρυσός στέκεται εμπόδιο σ' αυτήν την δόλια διαδικασία. Είναι ο προστάτης των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας. Εάν κάποιος τα κατανοήσει αυτά, δεν θα έχει καμία δυσκολία να καταλάβει την αντίθεση των κρατιστών προς τον κανόνα χρυσού.

--------------------------------
* (Σ.τ.Μ.) : κρατιστές- μεταφορά στην ελληνική του αγγλικού όρου statists.

επιστροφή


** (Σ.τ.Μ.)2: το 1933, μετά το Μεγάλο Κραχ, η κυβέρνηση Ρούσβελτ κήρυξε παράνομη την κατοχή χρυσού (!) και υποχρέωσε τους κατόχους να το ανταλλάξουν σε "μετατρέψιμα" χαρτονομίσματα. Η κατοχή χρυσού έγινε ξανά νόμιμη στα τέλη της δεκαετίας 1970.

επιστροφή

***

Labels: , , ,

14 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Blogger Το σωστό να λέγεται ΕΙΠΕ (SAID)...

-> nuwanda said...
"ανά πάσα στιγμή μπορούν να γκρεμισθούν τα πάντα".

Παρακαλώ ας μην λέμε απαισιόδοξες ανοησίες.
Ο Greenspan ήταν φανερά απο παλιά ένας οικονομολόγος με κανένα δικαίωμα στην ευφυία και στην τελειότητα. Είχε μια φανατική προσήλωση στο να εξυπηρετεί τους προστάτες του.
Πολύ καλές διασυνδέσεις μερικές φορές φέρνουν (προσωπική και μόνο) επιτυχία.

Έκανε δύο ανεπανάληπτα λάθη που η Wall Street ποτέ δεν θα του συγχωρέσει.
Το απότομα ανέβασμα των επιτοκίων πρίν το crash του '87 και το πιο σοβαρό την απελευθέρωση του χρήματος με τα πολύ χαμηλά επιτόκια πριν το 2000 που δημιούργησε την χρηματιστηριακή φούσκα σ'΄ολο τον κόσμο και όταν το κατάλαβε, πολύ αργά βέβαια, την απότομη και σπασμωδική άνοδο των επιτοκίων που δημιούργησε ζημιές μέχρι της τάξης των 80% στον μέσο όρο εταιριών επενδύσεως αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σ'αυτές τις δύο περιπτώσεις ακολούθησε τις διαταγές της κυβέρνησης παραδίνοντας την ανεξαρτησία του Federal Reserve σε πολιτικά παιχνίδια.
Ο φόβος ότι το 2000 θα φέρει οικονομική κρίση δημιούργησε υπερβολές στην προμήθεια εύκολου και φτηνού χρήματος απο το Treasury που αντί να χρησιμοποιηθεί σαν αποθεματικό απο τις ιδιωτικές τράπεζες και παραγωγικές επενδύσεις απο τις δανειζόμενες επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκε για την άτακτη χρηματοδότηση σε νεοσύστατες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας χωρίς να έχουν πραγματικά προιόντα και πωλήσεις, με αποτέλεσμα το 99% αυτών των εταιρειών να πτωχεύσουν ή να πουληθούν με τεράστιες ζημιές σε λιγότερο απο 2-3 χρόνια.

Δηλαδή ο Greenspan εφάρμοσε πολιτική "εύκολου χρήματος" σαν Federal Reserve Chairman, πολιτική που σωστά μεταφράσατε ο ίδιος απεχθανόταν.

Παρά την τεράστια έκδοση νέεων δολλαρίων ο πληθωρισμός κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα για λίγα χρόνια, μέχρι σήμερα, γιατί με την νέα ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου, χώρες όπως η Κίνα με πολυ χαμηλό κόστος παραγωγής μπόρεσαν να εξάγουν στην Αμερική χωρίς πολλές δεσμεύσεις.

Φυσικά όλη αυτή η πληθώρα δολλαρίων είχε σαν αποτέλεσμα την υποτίμησή τους σε σχέση με τα άλλα νομίσματα με αποτέλεσμα οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες,
που εξάγουν το πετρέλαιο εκτιμημένο σε δολλάρια να ανεβάσουν την τιμή του στον ίδιο ρυθμό υποτίμησης του δολλαρίου.

Βέβαια ο πόλεμος στο Ιράκ (τρίτη χώρα στην παραγωγή πριν τους πολέμους, έκανε πανεύκολη την όλη προσπάθεια ανατίμησης του πετρελαίου απο τους speculators, τις χώρες παραγωγής και τις εταιρίες παραγωγής, διυλίσεως και πωλήσεων.

Ας επιστρέψουμε τώρα στον χρυσό κανόνα. Με λίγα λόγια είναι καταστροφικός σε μια παγκόσμια αγορά που είναι ανοικτή στο speculation.
Στην αρχή της δεκαετίας του '80 έγινε τεχνητό "στρίμωγμα" στην τίμή του χρυσού, της πλατίνας και πολυ περισσότερο του ασημιού.

Οι χώρες, οι εταιρίες και οι ιδιώτες που έχουν αποθηκεύσει πολύτιμα μέταλλα ή έχουν αγοράσει features για μελλοντική παράδοση σαφώς θα δηλώνουν και θα μάχονται ότι ο χρυσός ή η πλατίνα (ένα άλλο σπάνιο και πολύτιμο μέταλλο, πώς το "ξέχασε" ο Greenspan;) είναι η πανάκεια του τραπεζικού συστήματος.
Δεν βοήθησε η κατοχή του όμως την Ισπανία της ματαΚολομβιανής εποχής, ούτε την Παγκόσμια Οικονομία το 1929 και ούτε
στο μέλλον.

Η πραγματικότητα είναι ότι όπου υπάρχουν macro υπερβολές ακολουθούν mini λαίλαπες.
Ο Νόμος της βαρύτητας:
ότι πετάμε προς τα πάνω πέφτει στο κεφάλι μας, εκτός κι αν προλάβουμε και τραβηχτούμε την τελευταία στιγμή.

Ζώντας επικίνδυνα, τρόπος δημιουργίας Κεφαλαίου απο τα Κέρδη.

Αν επενδύετε στον χρυσό με ελπίδα να γίνει αύριο το νέο καπιταλιστικό ιδεώδες (δολλάριο) τότε αναλαμβάνετε μεγάλο ρίσκο.
Αν η πιθανότητα για κέρδη στην αγορά χρυσού είναι μεγαλύτερη απο την πιθανότητα για ζημιές τότε είστε ο "πωλών τοις μετρητοίς".
Απο την πραγματικότητα της αγοράς καταλάβαίνετε πόσο σπάνιο είναι αυτό.

Προσοχή ακολουθεί, "μη επαγγελματική συμβουλή". Μια και δεν πληρώνομαι για τις συμβουλή που ακολουθεί, να είστε απόλυτα βέβαιος ότι είναι μια ερασιτεχνική συμβουλή, μόνο για προσωπική διασκέδαση.

Αν θέλετε να πάρετε ρίσκα με μεγάλα κέρδη αγοράστε ένα QQQUK Options Contract(NASDAQ 100 September 2006 PUT Options, Strike Price 37)

Σε τρείς μόλις μήνες είχε 600% κέρδος.
Πόσο κέρδος είχε ο χρυσός;

Αν νομίζετε ότι η αγορά έφτασε στο ναδίρ της (δεν είναι σίγουρο), αγοράστε το QQQLQ Options contract (NASDAQ 100 Dec 43 Call). Premium price .15 ($150/1,000 units).

July 17, 2006 8:43 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

RE: το σωστό να λέγεται

Απ'αυτά που γράφεις δείχνει να κατέχεις καλά τα περί τα χρηματοπιστωτικά (Qubes, SPiders, futures, etc)...
Συμφωνώ μαζί μαζί σου στο ότι ο Sir Greenie για να αναβάλει τις συνέπειες και να μετριάσει το ξεφούσκωμα στον Dow, S&P κλπ άνοιξε τους ασκούς του "φθηνού" χρήματος (συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το 1%) πλημμηρύζοντας την υφήλιο με... χαρτί ($) (ας μην ξεχνάμε ότι ύστερα από την κατάργηση της μετατρεψιμότητας του $ σε χρυσο το 1973, το αμερικανικό $ έγινε το παγκόσμιο αποθεματικό στη θέση του χρυσού - αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να βρεθούν στη μοναδική παγκοσμίως θέση να πληρώνουν τις εισαγωγές τους με φρεσκοτυπωμένο....χαρτί!!).
Δημιουργήθηκε λοιπόν έτσι η επόμενη φούσκα (του real estate και του refinancing που ενίσχυσαν προσωρινά την ντόπια κατανάλωση) και η οποία ήδη βαίνει νομοτελειακά στο ξεφούσκωμα (κατόπιν των συνεχών αυξήσεων στα επιτόκια τα τελευταία 2 χρόνια).
Καλείται τώρα ο κ. Bernanke να ζυγοσταθμίσει τις επερχόμενες βέβαιες συνέπειες της προτέρας μονεταριστικής τους πολιτικής. Ιδίως εάν οι εξ ανατολής αγοραστές bonds στραφούν αλλού (βλέπε ευρώ, χρυσός, commodities κλπ) για να τοποθετήσουν τα δολλάριά τους.
Όσο αφορά τον κανόνα χρυσού, αυτό είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία που θα την πούμε σε άλλο posting.....
Χάρηκα για τη γνωριμία και συγχαρητήρια για τα blog τα αφιερωμένα στις χαμένες πατρίδες.

July 18, 2006 9:33 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

Σχετικά με τον αληθινό ρόλο, προέλευση και χαρακτήρα της FED (καθώς και όλων των κεντρικών τραπεζών) αξίζει τον κόπο να δεί κανείς αυτό το λίαν διαφωτιστικό βίντεο....

July 18, 2006 10:30 PM  
Blogger Ecumene ΕΙΠΕ (SAID)...

Eσύ ξερεις πολλλα....

Θα μιλήσω στον πρόεδρο.....

July 20, 2006 12:03 AM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

....Tks Ergoteline.
δεν μου διευκρίνισες όμως ποιόν πρόεδρο;

July 20, 2006 12:29 AM  
Blogger Ecumene ΕΙΠΕ (SAID)...

Εσύ ποιον είχες στο νου σου ...


Τον Γκαργκανα,ε;;...

Θα τον ενδιέφερε το blog σου...

:)

July 22, 2006 4:10 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

ergoteline:
...lol...lol..
Ναι, ναι...
Αν προσέξεις καλύτερα το blog θα καταλάβεις γιατί θα τον ενδιέφερε ιδιαίτερα τον κ.Γκαργκάνα να μάθει γι'αυτό...
..ώστε να το εξαποστείλει στο .... "πυρ το εξώτερον"!!

:-))

July 22, 2006 4:45 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

το σωστό ναλέγεται said:
"Σ'αυτές τις δύο περιπτώσεις ακολούθησε τις διαταγές της κυβέρνησης παραδίνοντας την ανεξαρτησία του Federal Reserve σε πολιτικά παιχνίδια."


κι όμως φίλε μου η FED δεν είναι καθόλου μα καθόλου ανεξάρτητη!
Επειδή πιστεύω ότι τα αγγλικά σου πρέπει να είναι σε καλό επίπεδο σου έχω δύο πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη FED:

1)The Creature from Jekyll Island : A Second Look at the Federal Reserve

2)The Money Makers

Το πρώτο περιγράφει με κινηματογραφικό τρόπο την ίδρυση και τα "ντεσού" της FED, και το δεύτερο είναι ένα βίντεο ντοκυμαντέρ στο google.

July 23, 2006 6:06 PM  
Anonymous Anonymous ΕΙΠΕ (SAID)...

Αγαπητέ χρυσοθήρα πολύτιμες οι πληροφορίες που παρέχεις σε απλή γλώσσα για όσους δεν κατανοούν εύκολα τα οικονομικά παιχνίδια από τον τρόπο που παρουσιάζονται στα media
constantina

August 21, 2006 6:49 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

Αγαπητή ανώνυμη Κωνσταντίνα

σ'ευχαριστώ για την ενθάρρυνση και τα καλά σου λόγια..
Κάνω αυτό που κάνω, δλδ γράφω το οικονομικό μου blog, ακριβώς για το λόγο που ανέφερες.
Είναι καιρός να δοθούν κάποια πράγματα στον κόσμο που υφίσταται καθημερινά το "φόρο της δεκάτης" ήτοι τη φαλκείδευση του κόπου και του μόχθου του από την καλά σκηνοθετημένη συμπαιγνία κράτους/τραπεζιτών με τους άνισους φόρους, τον πληθωρισμό και το λeγόμενο "κράτος πρόνοιας"....

keep in tune to learn more.

August 22, 2006 3:31 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

...συνέχεια για Κωνσταντίνα.

σου συνιστώ (εάν έχεις αγωνία να μάθεις περισσότερα για αυτά που γράφω) να επισκεφθείς μερικά από τα λινκς που έχω βάλει στη πρώτη σελίδα αριστερά.
Κυρίως δε το οικονομικό ινστιτούτο του von Mises

August 22, 2006 3:36 PM  
Anonymous Anonymous ΕΙΠΕ (SAID)...

Δηλαδη η παγκοσμια νομισματικη επεκταση θα εξαρταται απολυτα απο την ανακαλυψη νεων κοιτασματων χρυσου.Αν δεν βρεθουν κοιτασματα στην Αφρικη η την Αλασκα ο κοσμος θα πεφτει σε αποπληθωρισμο.Αν τυχει να εξορυχθει πολυ(οπως συναιβει μετα την ανακαλυψη της Αμερικης στην ευρωπη θα εχουμε υπερπληθωρισμο.Το θεμα ειναι οτι οι κεντρικες τραπεζες δεν εχουν μαθει ακομα απο το 1971 και συνεχιζουν να παραγουν πληθωρισμο ενω παραλληλη οδηγουν τις οικονομιες στην συσσωρευσει ολο και περισσοτερου χρεους.

May 12, 2008 8:57 PM  
Blogger Lefteris ΕΙΠΕ (SAID)...

Δεν μπορεί να εξαρτάται όλος ο κόσμος από το χρυσό.

Ωστόσο, μπορεί να εξαρτάται από ένα "καλάθι" αγαθών που έχουν πραγματική χρησιμότητα: τρόφιμα, σπίτια και για σταθερότητα, εάν θέλετε ένα μέταλλο, ασήμι (το ασήμι χρησιμοποιείται παντού και είναι εξαιρετικά χρήσιμο μέταλλο).

Ένα τέτοιο "καλάθι", άμεσα σχετιζόμενο με την παραγωγικότητα, θα μπορούσε να αποτελέσει Standard για την έκδοση νομίσματος.

Ευχαριστώ

February 05, 2009 2:14 AM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

...και επειδή δεν μ'αρέσει να αφήνω αναπάντητα κενά, για τους δύο τελευταίους πόστερς λέω τον ανώνυμο και τον Lefteri, από τα λεγόμενά σας φαίνεται καθαρά πως δεν διαβάσατε ή δεν καταλάβατε το παραπάνω (μοναδικό!) κείμενο του Greenspan....

...κρίμα

...αλλά τα γεγονότα ήρθαν ταχύτερα από ότι περίμενα, οπότε εκ των πραγματων η απόδειξις!

QED

August 19, 2010 2:59 PM  

Post a Comment

<< Home