Aug 1, 2006

Αλλά ας δούμε την πρόσφατη "μεγάλη εικόνα" στις τιμές του Χρυσού...

...κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα στην προηγούμενη θεωρητική επισκόπηση (περί Μ3) στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι άς έρθουμε στην σημερινή πραγματικότητα -μιάς και είναι και πρωτομηνιά και ο αύγουστος είναι ο παραδοσιακός μήνας για αγορές μετοχών μεταλλείων χρυσού, αργύρου κλπ- και να δούμε προσεκτικά πως διαμορφώνεται η spot τιμή του χρυσού κατά την τελευταία οκταετία.

Σημειωτέον ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο είδαμε να κορυφώνεται και να "σκάει" η φούσκα των χρηματιστηρίων (η πτώση αυτή ακόμα δεν έχει "πιάσει τον πάτο"), η φούσκα των ακινήτων (αυτή τωρα αρχίζει να σκάει στις ΗΠΑ) και πρόσφατα είδαμε και τις τιμές του "μαύρου χρυσού" να "φεύγουν" χωρίς ελπίδα γυρισμού μαζί με τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων (κυρίως λόγω Κίνας, Ινδίες και αναπτυσσόμενες χώρες)

Ιδού λοιπόν πως διαμορφώνεται το "καρδιογράφημα" του χρυσού:

Μηνιαίο γράφημα τιμής σποτ χρυσού (κλικ για μεγέθυνση)

Όπως είναι φανερό, από το 2001 και μετά ο χρυσός (και κοντά του τα άλλα πολύτιμα μέταλλα -Π.Μ.) βρίσκετα σε συνεχή άνοδο (αυτό λέγεται στην γλώσσα των αγορών "Bull Market")!

Τούτο μας λέει ότι η πραγματική αξία των (χαρτο)νομισμάτων -$ΗΠΑ, ευρώ κλπ- βαίνει αντίστροφα, δηλαδή μειούμενη! (αποτέλεσμα της "αλόγιστης" -αλλά σκόπιμης- αύξησης της κυκλοφορίας της ποσότητας του "τυπωμένου" (χαρτο)νομίσματος).

Εάν δούμε το γράφημα τούτο σε συνδυασμό με το Μ3 -στο προηγούμενο post- σαφώς διαφαίνεται ότι η αύξηση του Μ3 που περιγράψαμε έχει κατά πολύ συμβάλλει στο Bull Market χρυσoού.

Δηλαδή η τιμή του χρυσού και των άλλων Π.Μ. δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αναπροσαρμόζεται (προς τα πάνω) ανάλογα με την πραγματική τους εσωτερική αξία σε σχέση με την αύξουσα (χαρτο)νομισματοπλημμύρα.

Νομίζω όμως ότι σας έδωσα αρκετή "τροφή για σκέψη" προς το παρόν.

Καλό Μήνα.

Labels: ,

0 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Post a Comment

<< Home