Sep 16, 2006

Στασιμοπληθωρισμός: ο πιθανότερος εφιάλτης των ΗΠΑ αρχίζει να διαφαίνεται

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο ποστ, και μετά από θεώρηση των πιθανών σεναρίων που θα "παίξουν" στην αμερικανική οικονομία, καταλήγω ότι ο κ. Bernanke θα έχει να παλαίψει μάλλον με τον στασιμοπληθωρισμό.

Και εξηγούμαι.

Από τη μία τα τεράστια ομοσπονδιακά/εταιρικά/ιδιωτικά χρέη που καλείται να ξεπληρώσει με τον μόνο "ανώδυνο" τρόπο που γνωρίζει καλά η FED: έκδοση πληθωριστικού χρήματος.
Από την άλλη τρίζουν οι δύο βασικοί στυλοβάτες της οικονομίας. Δηλαδή, η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποστεί ήδη σημαντική μείωση (και δεν διαφαίνεται κάποια βελτίωση στον ορίζοντα, αντιθέτως έτι περαιτέρω μείωση) σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ελάττωση του ρυθμού κατανάλωσης (ή και καθαρής μείωσης) που γίνεται ήδη αισθητός στην οικονομία, αποτελούν προάγγελους ύφεσης.

Στη δεκαετία των 70ies ο στασιμοπληθωρισμός ήταν το μεγάλο δίλημμα των κεντρικών τραπεζών. Τι από τα δύο να καταπολεμήσουν: Την ύφεση ή τον πληθωρισμό;...το ίδιο και τώρα (deja'-vu?)

Οψόμεθα...

Και ας μην ξεχάμε ότι το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού είναι ιδιαίτερα bullish για τα πολύτιμα μέταλλα! Ο χρυσός από τα $55/oz. το 1973 έφτασε στα τέλη των 70ies τα $850/oz.

Απολαύστε το σχετικό διάγραμμα της πολυετούς πορείας του μετάλλου:

κλικ για μεγέθυνση



Labels: ,

0 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Post a Comment

<< Home