Sep 16, 2006

Θα προλάβει την ύφεση ο κ. Bernanke;

...και ταυτόχρονα να καταφέρει την "ομαλή προσγείωση" στην υπερφουσκωμένη αγορά ακινήτων;

Σε προηγούμενο ποστ είχα αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν τον κο Bernanke στην πρώτη παύση, μετά από μία μακρά σειρά αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ.
Βασική αιτία είναι: "the dreaded D word...(deflation/depression)" ήτοι ύφεση!
(συμβουλευτείτε το τότε γράφημα του CRB)

Δύο εβδομάδες πέρασαν από το άρθρο μου και ιδού το νέο γράφημα του Δείκτη Εμπορευμάτων:

κλικ για μεγέθυνση


...λέτε να τα καταφέρει;

Για να σας βοηθήσω στην απάντηση, σας παραθέτω το γράφημα απόδοσης (επιτόκιο) των 10ετών κρατικών ομολόγων (10 Year Treasury Bonds):

κλικ για μεγέθυνση

Εδώ βλέπουμε ότι μετά τη διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου (ΚΜΟ) των 50 ημερών (μπλέ καμπύλη), με το ζόρι ο δείκτης συγκρατείται στον ΚΜΟ των 200 ημερών (κόκκινη καμπύλη).
Τουτέστιν, σε επίρρωση της πτώσης στο δείκτη εμπορευμάτων έρχεται και η μείωση της απόδοσης των ομολόγων. Κάθε άλλο παρά ένδειξη πληθωρισμού!

Συμπέρασμα; "....INFLATE OR DIE!"

Αναμένομεν...

Labels:

4 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Anonymous Anonymous ΕΙΠΕ (SAID)...

Όσο αφορά το ενδεχόμενο ύφεσης στην Αμερικάνικη οικονομία τα πράγματα με τους δείκτες είναι λίγο αντιφατικά. Υπάρχουν δείκτες που δείχνουν πως η Αμερικάνικη Οινομομία δεν θα περιέλθει σε ύφεση.
Συγκεκριμένα, δείκτης που προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ύφεσης και ο οποίος συστάθηκε από τον οικονομολόγο της Fed Τζόναθαν Γράϊτ υπολογίζει την πιθανότητα ύφεσης της αμερικάνικης οικονομίας στο επόμενο έτος στο 36% από 14% πριν 6 μήνες. Όμως οι οικονομικές υφέσες επισυμβαίνουν, όταν αυτή η πιθανότητα ξεπερνά το 70%

September 17, 2006 8:29 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

...καμμία αντίρρηση ως προς την αντιφατικότητα, φίλε istikoglou.

Γι' αυτό και στο επόμενο ποστ γράφω πως η αμερικανική οικονομία έχει να παλέψει με τις δύο "συνήθως αντίθετες" δυνάμεις.

... Αλλά ενίοτε εμφανίζεται ο "ανίερος γάμος" του στασιμοπληθωρισμού.

September 17, 2006 9:56 PM  
Anonymous Anonymous ΕΙΠΕ (SAID)...

Σε ένα πράγμα χρειάζομαι λίγη βοήθεια γιατί δε μπορώ να το εξηγήσω. Γιατί σε μια αγορά ελεύθερης διακύμανσης συναλλαγματικών ισοτιμιών το δολλάριο με το τρέχων account deficit της αμερικής και τις τυμπανοκρουσίες για κόψιμο πληθωριστικού χρήματος δεν υποτιμάται ΔΡΑΣΤΙΚΑ σε σχέση με τα άλλα νομίσματα. Οι αγορές είναι γρήγορες και αφυπνισμένες δε θα έπρεπε να είχαμε ήδη παρατηρήσει κάτι τέτοιο αφού πλέον είναι κοινό μυστικό; Τι περιμένουν; Γιατί δεν ξεφορτώνονται τα δολλάρια;

September 25, 2006 12:44 PM  
Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ε.Ε. και όλοι όσοι τελοσπάντων έχουν αποθεματικά σε $ΗΠΑ, εμφανώς αγοράζουν και στηρίζουν το $ (κυρίως σε US bonds) για να μην καταρρεύσει το σύστημα και χάσουνε τα αποθεματικά τους . Αφανώς δε, φροντίζουν σιγα-σιγα και σιωπηρά να το αλλάζουν με Ευρώ και ....χρυσό

September 26, 2006 2:39 PM  

Post a Comment

<< Home