Sep 2, 2006

Ο δείκτης HUI προετοιμάζει άνοδο

      Σε προηγούμενο ποστ είχα αναφέρει τους δύο βασικούς δείκτες παρακολούθησης των εταιριών του κλάδου εξόρυξης/εκμετάλλευσης Π.Μ. ήτοι τον XAU και τον HUI.

Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται -κυρίως- στο γεγονός του "hedging".

Στον XAU συμμετέχουν εταιρίες που είχαν -και έχουν ακόμα- σημαντικό "hedge book" δηλαδή έχουν ήδη προ-πωλήσει την παραγωγή τους σε κάποια (δυστυχώς χαμηλότερη από τη σημερινή) τιμή με τη σκέψη ότι αργότερα η τιμή του χρυσού ίσως πέσει σημαντικά και έτσι να "εξασφαλίσουν" ένα μέρος της μελλοντικής τους παραγωγής (αυτή η πρακτική είχε κάποια λογική τη περίοδο μέχρι το 2001, δηλαδή στα χρόνια όπου όντως οι τιμές ήταν πτωτικές).

Σήμερα όμως τούτο δεν ευσταθεί πλέον -λόγω του μακροχρόνιου bull market- και κάποιες απ'αυτές τις εταιρίες (π.χ. Newmont) έχουν κάνει φιλότιμες προσπάθειες να ελαττώσουν τις ποσότητες του οφειλόμενου χρυσού από τα hedge book τους (buy back etc), έτσι ώστε να εκθέσουν πλήρως τους μετόχους τους στο bull market χρυσού.

Κάποιες όμως είχαν άλλα πιό "ανίερα σχέδια" (όπως η Barrick Gold Co.) δηλαδή συμμετείχαν στο σκιώδες "gold cartel"-όπου συμμετέχουν κεντρικές τράπεζες π.χ. FED, bullion banks και εταιρίες εξόρυξης- και επιδίδονται στο σορτάρισμα της τιμής του χρυσού με σκοπό να την ρίχνουν κάθε φορά που είχε τάσεις ανοδικές (για σκοπούς που δεν θα υπεισέλθω τώρα εδώ αλλά μπορεί κανείς να διαβάσει σχετικά στη σελίδα της G.A.T.A. -Gold Anti Trust Action).

Για τούτο λοιπόν ο δείκτης HUI -AMEX Gold BUGS (Basket of Unhedged Gold Stocks)Index - θεωρείται ο πλέον "καθαρόαιμος" όσο αφορά τη πιστότητα απεικόνισης της αξίας των εταιριών του καλάδου.

Άς δούμε λοιπόν την πρόσφατη τεχνική εικόνα του HUI σε ανάλυση.

Μετά την απότομη άνοδο που άρχισε από τον Σεπτέμβριο 2005 και την πιό απότομη (είναι η αλήθεια ότι έτσι είναι αυτές οι μετοχές, χαρακτηρίζονται από υψηλό 'volatility') κάθοδο του Μαΐου, ακολούθησε όλο το καλοκαίρι η περίοδος "συσσώρευσης" με το σχηματισμό ενός ανοδικού (bullish) τριγώνου, και απ' ότι φαίνεται με την έλευση του φθινοπώρου (αρχίζει η καλή εποχή) πάμε για διάσπαση του επιπέδου αντίστασης των 352 μονάδων.
Επόμενος στόχος η "all time high" αντίσταση στις 401 μονάδες.

Μετά δε από κεί ....μπαίνουμε σε άλλες τροχιές!


κλικ για μεγέθυνση

Labels: ,

1 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Blogger Chrysotheras ΕΙΠΕ (SAID)...

Hello,

seems we share the same views on gold and especially on HUI....!
unfortunately my blog is in greek so you'll need an interpreter to follow my posts,
but anyway I'm glad you found me and thanks for the link.

Chrys from oikonomika-blog.blogspot.com

September 04, 2006 2:36 PM  

Post a Comment

<< Home