Oct 28, 2007

Χρυσός: το bull market συνεχίζεται αλώβητο

Χρυσός: το bull market συνεχίζεται αλώβητο.

Η εβδομάδα που πέρασε σφραγίστηκε από ακόμα ένα νέο ρεκόρ. Η τιμή του Χρυσού έκλεισε στα $783.50/ουγγιά, ήτοι στα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών. Κρίνοντας από το μακροχρόνιο διάγραμμα της τιμής για την εν λόγω περίοδο, βλέπουμε ότι το bull market που ξεκίνησε δειλά-δειλά στα μέσα του 2002, είναι για τα καλά στρογγυλοκαθισμένο από τεχνική άποψη. Αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στο bull market αυτό, συνεχίζουν σήμερα να ισχύουν περισσότερο ενισχυμένα από ποτέ (δείτε προηγούμενα ποστ)

Με τέτοια θεμελιώδη σε συνδυασμό με την ακλόνητη τεχνική εικόνα, όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ όλων των εποχών στην τιμή του μετάλλου (δλδ. τα $850/ουγγιά) είναι απλώς θέμα χρόνου να διασπαστεί. Άν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση μιας ογκώδους και καλά ενορχηστρωμένης παρέμβασης στη τιμή του Χρυσού από τους "γνωστούς κύκλους" -όπως η GATA ακούραστα δεν σταματά να καταγγέλνει- η διάσπαση αυτή θα έλθει ίσως συντομότερα και απ'ότι αναμένετο.

Στα θεμελιώδη, πέραν από τα αστρονομικά μεγέθη λιμνάζουσας ρευστότητας παγκοσμίως, ανήκει και η ενίσχυση της γενικής αντίληψης ότι το US$ έχει ακόμα δρόμο στην κατηφορική του πορεία. Όσο τούτο γίνεται συνείδηση, τόσο ενισχύεται η φυγή και απεμπλοκή από το US$ προς σταθερότερες αξίες -όπως αυτή εμφανώς πλέον καταδεικνύεται και πάλι από τη πορεία της τιμής του χρυσού- των όσων κατέχουν δολλαριακή ρευστότητα (π.χ. Κίνα, Ρωσσία, Αραβικά Εμιράτα κλπ)

Κατά την ανοδική πορεία του χρυσού θα πρέπει βέβαια να αναμένονται κατά καιρούς "ισχυρές αναταράξεις" καθώς κάθε άνοδος θα συμπιέζει προσωρινά τη ζήτηση που προέρχεται από το μεγάλο -προς το παρόν- "πελάτη" δλδ του εποχιακού κλάδου της χρυσοχοϊας. Όσο όμως περισσότερο η ζήτηση του μετάλλου θα περνά σε ισχυρά επενδυτικά χέρια -safeheaven investing- τόσο η ένταση και η διάρκεια των όποιων διορθώσεων θα μειώνεται.

Βραχυπρόθεσμα τελικά πού βρισκόμαστε;
Η διάσπαση του επιπέδου των $800 είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2007 καθώς όλοι οι οδοδείκτες συγκλίνουν προς τα κεί. Τού χρόνου ποιός ξέρει; Ίσως -τολμώ να πώ- να δούμε και τα $1000/ουγγιά!

Labels: , ,

0 ΣΧΟΛΙΑ (COMMENTS):

Post a Comment

<< Home